Folkemøde: Lærlingenes Hus slår dørene op for fremtiden

2019-06-07

På sidste års Folkemøde åbnede Dansk Håndværk dørene til Lærlingenes Hus. Et udviklingsprojekt, hvor lærlinge fra organisationens medlemsvirksomheder skal forvandle et nedslidt hus i Tejn ved Allinge til et bæredygtigt og topmoderne undervisningshus.

- Der er nu gået et år, så vi bruger Folkemødet til at vise, hvor langt vi er nået i projektet. Og samtidigt lader vi en dommerkomitte beslutte, hvilket af de mange forslag til det fremtidige udseende, som studerende på arkitektskolen har udarbejdet, der skal arbejdes videre med, fortæller direktør i Dansk Håndværk Morten Frihagen.

Derfor vil der ikke alene være noget at se, men også konkrete byggeeksempler, som gæsterne på Folkemødet kan røre ved, når de besøger Lærlingenes Hus fredag formiddag.

- Vi har fået håndværkselever fra Campus Bornholm til at lave konkrete skala-modeller af nogle af de konstruktioner, der giver udfordringer i projektet og visualiseret nogle af de forslag, som de arkitektstuderende er kommet med. Og dem stiller vi frem, så gæsterne både kan se og røre, siger direktøren.

Projektet handler ikke kun om at modernisere men i høj grad om at bevare i respekt for klassiske håndværkstraditioner. Derfor har Dansk Håndværk inviteret fire oplægsholdere, der til dagligt beskæftiger sig med bygningskultur, til at komme med hvert deres korte oplæg, som gæsterne derefter kan spørge ind til.

Gæsterne strømmer til

På sidste års Folkemøde, hvor huset blev vist frem for første gang, strømmede gæsterne til. Både politikere, håndværkere, undervisere og ganske almindelige borgere, der var nysgerrige efter at se det, der om tre år skal være en ny, lille turistattraktion for først og fremmest skoleklasser, når de besøger Bornholm.

Når huset står færdigt skal det nemlig blandt andet være inspiration for folkeskoleklasser i forhold til deres uddannelsesvalg.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FAKTABOKS

  • Alle er velkomne til at besøge Lærlingenes Hus fredag den 14. juni fra kl. 10.00 Brinkevej 2A i Tejn, Allinge
  • Lærlingenes Hus er et projekt under Dansk Håndværk, der skal inspirere lærlinge fra hele landet til at kombinere de fineste, danske håndværkstraditioner med den mest moderne viden om byggeri, bæredygtighed og genanvendelse.
  • Projektet støttes af Realdania.
  • Materialer skal i vidt omfang genbruges, men det 'nye' hus skal være både en arkitektonisk og energivenlig oplevelse.
  • Lærlingene skal undervejs arbejde sammen med andre under uddannelse, blandt andet Arkitekt- og konservatorstuderende fra KADK, som i foråret har udarbejdet forslagene til, hvordan huset skal se ud, når det står færdigt om tre år.

Yderligere oplysninger fås hos

Morten Frihagen, direktør i Dansk Håndværk
Tlf./sms: 29 37 84 88, e-mail: mf@dhv.dk